OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 26. hétfő
Ismertető


2018. december 20., csütörtök 14:30

Az LMP parlamenti frakciója közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 20., csütörtök (OS) - Folytatódik a jogkorlátozás – a dolgozói jogok szűkítése után a Fidesz most felszámolná a Honvédség ellenőrzésének lehetőségét is -

    Világos a tendencia, előbb a Honvédség szervezeti átalakításával lehetetlenítik el a civil kontrollt az egy hete elfogadott törvénnyel, most pedig a parlamenti ellenőrzés alól is kivonják a hadsereget. Az alkotmányos és politikai aggályok mellett az emberek számára két szempontból hordozhat veszélyt az, ha nincs hatékony ellenőrzési lehetőség a katonai vezetők fölött. Egyrészt a kontroll hiányában “önjáróvá" válhat a hadsereg, ami a legszélsőségesebb esetben odáig is elvezethet, hogy a hadsereg nem hajtja végre a nép által választott képviselők és az alkotmányos szereplők által hozott döntéseket.

De ugyanilyen veszélyt jelent az is, ha a parlamenti kontroll alól kivont hadsereggel a mindenkori kormány a saját politikai szempontjai szerint, elszámolás nélkül rendelkezhet. Könnyen belátható, hogy bármelyik forgatókönyv komoly belső válsághoz és a magyar emberek biztonságának sérelméhez vezethet, aminek az esélyét sem szabad megengedni.

Ellenzéki politikusként az a dolgunk, hogy ne hagyjuk, hogy a Magyar Honvédség a magyar emberek ellenőrzése nélkül működjön!

Demeter Márta,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.