2024. május 8. szerda

2019. április 17., szerda 15:44

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - Együttműködési megállapodást kötött 2019. április 17-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mely szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.

A megállapodást az OBH-nak a bíróságok digitalizációja terén elért eredményei tették lehetővé, amelyeket az Európai Bizottság is elismert már évente megjelenő igazságügyi eredménytáblájában. A legutóbbi “Scoreboard" szerint Magyarország uniós viszonylatban dobogós helyet ért el a 21. század elvárásainak megfelelő bírósági ügyvitel kialakításával. Az utóbbi évek legfontosabb fejlesztései közé tartozik a tavaly kiépített és egyre bővülő távmeghallgatási rendszer, az elektronikus kapcsolattartás teljes körűvé tétele, valamint a hamarosan bevezetésre kerülő e-akta, amely tértől és időtől független hozzáférést biztosít az egyes eljárások résztvevői számára ügyük irataihoz. Az OBH által irányított, illetve ösztönzött fejlesztések eredményeként létrejövő megoldások, valamint a digitális átállás során felhalmozott tudás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint olyan érték, amely méltó a nemzetközi figyelemre. Az OBH és a tárca megállapodása ezért rögzíti, hogy a két szervezet a jövőben együttműködik elektronikus bírósági megoldások külföldön történő megismertetésében és külgazdasági hasznosításában.

Kiadó: Országos Bírósági Hivatal

------------------------------------------------------------------