OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. május 16., csütörtök 14:33

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) -

    Az ÁSZ az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett a köztulajdonú gazdasági társasságok ellenőrzésére. Az összesen 1356 többségi önkormányzati tulajdonban lévő, valamint a 275 többségi állami tulajdonú gazdasági társaság többsége közfeladatokat lát el és jelentős mértékű közvagyonnal gazdálkodik. A szabályszerű működésük ezért kiemelt közérdek. Az ÁSZ a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok elsőszámú felelős vezetőinek szóló önteszt kidolgozásával és közreadásával ehhez a kiemelt társadalmi célhoz járul hozzá.

Warvasovszky Tihamér alelnök az ÁSZ, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége országos szemináriumsorozatának székesfehérvári záró rendezvényén elmondta: "Az öntesztek kidolgozásával és közreadásával az ÁSZ célja, hogy ellenőrzési tapasztalatait hasznosítva támogassa a közpénzt felhasználó szervezetek szabályszerű működését." Az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: "Az önteszt kitöltése minden köztulajdonú társaság vezetőjének biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében, ezért minden érintettet arra bíztatok használja az ÁSZ öntesztjeit."

Az öntesztek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek, illetve vezetők számára is lehetőség adódik a "jó gyakorlatok" átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására. Az ÁSZ öntesztjei a www.asz.hu/ontesztek oldalról tölthetők le.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.