2024. április 26. péntek

2019. május 17., péntek 16:00

A Cracovia Expressz Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 17., péntek (OS) - MÁJUS 20-ÁN INDUL A 13. MAGYAR FILMTAVASZ KRAKKÓBAN. A FILMSZEMLE DÍSZVENDÉGE MÉSZÁROS MÁRTA.

Az idei Magyar Filmtavasz keretében tizenegy új, számos rangos, külföldi fesztiválon díjazott produkció (6 nagyjáték- és 5 rövidfilm) kerül bemutatásra a lengyel közönségnek. A szemlét a nagy külföldi elismerésnek is örvendő "Aurora Borealis – Északi fény" indítja, amely a Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. Bemutatásra kerül Gárdos Éva, Hollywoodban a legjobb külföldi filmzene díját elnyerő "Budapest noir", Bogdán Árpád Bulgáriában, Spanyolországban és Németországban is fődíjas "Genezis", Lengyel Balázs Triestben közönségdíjas "Lajkó – Cigány az űrben" című játékfilmje, valamint Révész Bálint Tajvanon és Lipcsében is elismeréseket begyűjtő "Nagyi Projekt" című dokumentumfilmje is. A rövidfilmek szekciójában a lengyel közönségnek alkalma lesz megtekinteni Pápai Pici "Varjúháj", Gyimesi Anna "Negyven év", hegyi Olivér "Take me please", Dudás Balázs "Welcome" és Varga Tímea "Még nem" című díjazott alkotásait is.

A Krakkói Magyar Centrum mai magyar filmművészetet népszerűsítő szemléje 2001 óta a német, francia és spanyol filmnapokkal együtt nem csak Krakkó kulturális életébe épült be szervesen, de egész Lengyelországot meghódította és a lengyel moziba járó közönség egyik kedvenc programjává vált.

Bővebb információ: Pászt Patrícia, 06-309-612002, centrum@hungary.art.pl
     Kiadó: Cracovia Expressz Alapítvány