OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. május 23., csütörtök 17:36

Az Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye
    Budapest, 2019. május 23., csütörtök (OS) - Mán-Várhegyi Réka  regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját

    Az Európai Unió Irodalmi Díját idén Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regénye nyerte el. A május 22-én Brüsszelben tartott díjátadón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy idén ismét egy olyan szerző és egy olyan mű nyerte el a díjat, aki nemcsak íróként képvisel magas esztétikai minőséget, hanem az általa felvetett problémák érzékeny művészi kezelésével is méltó arra, hogy a nemzetközi porondon hazánkat és a magyar irodalom egészét képviselje.

A Mágneshegy című regény az ezredforduló egyetemi-akadémiai közegéről, az értelmiségivé válásról és a női szerepek megéléséről ad korképet. Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született az erdélyi Szászrégenben. A Boldogtalanság az Auróra-telepen című kéziratára 2013-ban megkapta a JAK kendő-díjat. 2014-ben  Horváth Péter, illetve Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült.
Ugyanebben az évben képviselte Magyarországot a szerbiai Kikinda Short nevű nemzetközi rövidpróza fesztiválon. 2015-ben részt vett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, illetve Margó-díjra jelölték.
    
     Kiadó: Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.