2024. április 26. péntek

2019. május 23., csütörtök 17:36

Az Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye
    Budapest, 2019. május 23., csütörtök (OS) - Mán-Várhegyi Réka  regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját

Az Európai Unió Irodalmi Díját idén Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regénye nyerte el. A május 22-én Brüsszelben tartott díjátadón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy idén ismét egy olyan szerző és egy olyan mű nyerte el a díjat, aki nemcsak íróként képvisel magas esztétikai minőséget, hanem az általa felvetett problémák érzékeny művészi kezelésével is méltó arra, hogy a nemzetközi porondon hazánkat és a magyar irodalom egészét képviselje.

A Mágneshegy című regény az ezredforduló egyetemi-akadémiai közegéről, az értelmiségivé válásról és a női szerepek megéléséről ad korképet. Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született az erdélyi Szászrégenben. A Boldogtalanság az Auróra-telepen című kéziratára 2013-ban megkapta a JAK kendő-díjat. 2014-ben  Horváth Péter, illetve Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült.
Ugyanebben az évben képviselte Magyarországot a szerbiai Kikinda Short nevű nemzetközi rövidpróza fesztiválon. 2015-ben részt vett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, illetve Margó-díjra jelölték.

Kiadó: Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság