2024. április 26. péntek

2019. május 25., szombat 14:02

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 25., szombat (OS) - Súlyos hazugságokra épül a magyar atombiznisz! -

A paksi atomerőműben csütörtökön tapasztalt, és a múlt évben folyamatosan jelentkező problémák is bizonyítják, hogy az atomenergia nem stabil, és súlyos biztonsági kockázatokat hordoz.

A paksi bővítés generációkat eladósító projektje már megbukott, hiszen minden azt

alátámasztó kormányzati állítás hazugságnak bizonyult. A projektet azonnal le kell állítani a veszteség minimalizálása érdekében. A bővítéssel is összefüggésben lévő bodai atomtemető-projekt pedig személyesen a miniszterelnök hazugságára épül. Orbán Viktor négy éve helyben megfogalmazott konkrét ígérete ellenére a Pécs térségében élők véleményének megkérdezése nélkül született meg nemrég döntés a potenciális helyszín térségéről.

Az atomerőmű csütörtöki közleménye alapján az LMP társelnökei levelet írtak a vezérigazgatónak, azonnali tájékoztatást kérve.

A vezető – azóta sajtóközleményként is kiküldött –  válasza komoly rendszerproblémákra hívja fel a figyelmet. Az ugyanis, hogy a most tapasztalt meghibásodás nyomán a 3. blokkot előre nem látható módon le kellett állítani, rendkívül nyugtalanító. Ha nincs is nukleáris veszélyhelyzet, egy atomreaktor gyors leállítása mindig kockázatot hordoz, és minden esetben környezeti terheléssel jár, mert a bomlási hővel a Dunát melegítik.

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)