2024. április 26. péntek

2019. július 4., csütörtök 14:21

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének közleménye
    Budapest, 2019. július 4., csütörtök (OS) - "Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök által alkalmazott hangnem és bánásmód megfelelő volt-e" – ez áll a legújabb, Független Rendészeti Panasztestület által meghozott határozatban. Az ügyet a panaszos megkeresésére az Áldozatvédelmi Irodánk jogsegély szolgálata látta el.

Mik is voltak ezek az állítások? Csak pár sort idézünk az ügyfél által elmondottakból:
"A helyszínen, a közterületen levetették velem a melltartót és a női rendőr megjegyezte, hogy milyen nagy melleim vannak. Ezután köteleztek arra, hogy üljek be a rendőrautóba, de nem közölték velem, hogy miért. [...] Több férfi rendőr is olyanokat kérdezett például, hogy mennyiért szopol? mennyiért dolgozol? – eközben ott nevetgéltek és megszégyenítettek. Egy rendőr volt csak, aki leállította őket és rájuk szólt, hogy fejezzék be."

A panasztestület eljárásában az intézkedő rendőröket is kikérdezte, akik nyilván úgy nyilatkoztak, hogy minden eljárási szabályt betartottak és nem tettek sértő megjegyzéseket az ügyfélre. Az igazság az, hogy a rendőrök eljárásával kapcsolatban már nem először tettünk a testületnél hasonló panaszt. Még az igazságért, jogos sérelméért való kiállást is nagyon nehezen vállal fel egy szexmunkás, mivel retteg a rendőrségtől.

Már két esetben is kimondta a testület, hogy az előállított szexmunkások hosszú várakoztatása alapvető jogaikat súlyosan sérti. Ez is valami.
     Kiadó: Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete