OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. július 15., hétfő 15:32

JAVÍTÁS - OS - A Magyar Liberális Párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. július 15., hétfő (OS) - Tiltakozunk a független bíróságok kivéreztetése ellen

    Ma, a bíróságok napján a független bírói intézményrendszerre emlékezünk, melynek halálos ítéletét ez év áprilisában írta alá az illiberális Fidesz-állam. Ma arra a napra is emlékezünk, amikor az Orbán-rezsim botrányos módon erőszakolta át a Parlamenten a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt, amely alapjaiban sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Bár a kormány elhalasztotta a törvény hatály lépését, félő, hogy az Orbán-rezsim hosszú távú céljai között továbbra is szerepel a közigazgatási bíróságok felállítása. Az új bírói rendszerben Orbán Viktor minisztere által kinevezett bírók döntenének a választási bizottságot, a rendőrséget és az önkormányzatokat érintő ügyekben. A Fidesz-kormány kiválasztottjai ítélkezhetnének az ellenzéki tüntetésekről, a sztrájkokról, a választási csalásokról és a közérdekű adatok visszatartásával kapcsolatban is.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánvaló, hogy nem beszélhetnénk független és pártatlan bíróságról, ha annak tagjairól, a bírák kinevezéséről és leváltásáról a végrehajtó hatalom képviselője, az igazságügyi miniszter egy személyben döntene. Ezért kértünk Áder Jánostól előzetes, majd utólagos normakontrollt, és az ellenzék ezért fordult közösen is az Alkotmánybírósághoz.

     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.