OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2019. október 15., kedd 17:50

Az NMHH közleménye
    Budapest, 2019. október 15., kedd (OS) - Az elmúlt napokban több sajtóorgánumban megjelent írás azzal kapcsolatban, hogy a Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága idén decemberben lejár, és azt a Médiatanács, a rádió kérelme ellenére nem hosszabbította meg. Mivel a híradások több pontatlanságot is tartalmaznak, a Médiatanács ezúton közli álláspontját, a valós tényeket.

        A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében minden médiaszolgáltató a pályázati eljárásban határozott időre szóló - 7 év - frekvenciahasználati jogosultságot szerez. A médiatörvény lehetőséget biztosít a médiaszolgáltatóknak, hogy a jogosultság lejártát megelőzően kezdeményezzék médiaszolgáltatási jogosultságuk további, legfeljebb 5 évvel történő - pályázati eljárás nélküli - megújítását. Ez tehát egy kedvezmény azon rádiók részére, melyek a törvény és a hatósági szerződés maradéktalan betartásával működtek.
     A törvény azt is kimondja, hogy amennyiben a médiaszolgáltatót a 7 éves működése alatt súlyos vagy ismételt jogsértés miatt a Médiatanács elmarasztalja, akkor a pályázat nélküli hosszabbítás kizárt. Ezért ha egy ilyen jogsértés történik, a Médiatanácsnak semmilyen mérlegelési jogköre nincs a jogosultság megújításával kapcsolatban. Ez a szabály a Civil Rádió működésének megkezdése óta nem változott, tehát a Civil Rádió - csakúgy, mint a többi médiaszolgáltató - teljes működése alatt tisztában kellett legyen a szabályokkal.
     Azt is fontos tudni, hogy a Médiatanács valamennyi határozata ellen jogorvoslati lehetősége van a médiaszolgáltatóknak, azonban a Civil Rádió a megállapított - háromszor ismételt - jogsértései kapcsán született hatósági határozatok ellen egyszer sem élt jogorvoslati lehetőségével.
     Az, hogy a Médiatanács a médiatörvény előírásai miatt nem újítja meg egy szolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, nem egyedi eset. A közelmúltban a székesfehérvári Vörösmarty Rádiónak és a hevesi 93,7 Rádió 1-nek sem újította meg a médiaszolgáltatási jogosultságát hasonló jogsértések miatt a testület.
     Egyetlen médiaszolgáltató sem használhat egy frekvenciát korlátlan ideig, hiszen a frekvenciavagyon korlátos állami erőforrás. A jogalkotó szándéka a médiatörvényben a felelős és gondos gazdálkodás elvének érvényesítése, valamint a rádiós piac sokszínűségének biztosítása, ezért szorítja a frekvencia használatát meghatározott időkorlátok közé.
     A Médiatanácsnak ugyanakkor szándékában áll azokat a frekvenciákat újra megpályáztatni, amelyeken a szolgáltatók jogosultságát - a Civil Rádióéhoz hasonlóan - nem hosszabbította meg. A régi és az új pályázók egyenlő esélyekkel lesznek jogosultak pályázatot benyújtani.
     Budapest, 2019. október 15.
    
     Kiadó: NMHH, Kommunikációs Igazgatóság
-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.