OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. november 13., szerda 11:24

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. november 13., szerda (OS) - EMMI: Januártól jön a nagyszülői gyed

        Több, a családok védelmével összefüggő törvény technikai módosítását terjesztette az Országgyűlés elé az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
     A 2020 januártól életbe lépő nagyszülői gyedben részesülők számára a Munka Törvénykönyvének módosításával megteremtjük a munkavállalók védelmét.
     Mint ismert a kormány a  tavasszal bejelentett családvédelmi akcióterv keretében döntött arról, hogy 2020 januárjától bevezeti a nagyszülői gyedet. A módosítás megteremti annak lehetőségét, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel. A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.
     A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik, továbbá a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie: ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy napközben a nagyszülő elvihesse magához a gyermeket, és ott vigyázzon rá.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.