OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. november 14., csütörtök 11:03

Az Agrárminisztérium közleménye
    Budapest, 2019. november 14., csütörtök (OS) - Befejeződött a szántóföldi növények őszi betakarítása - A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a  betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

    A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén 982 ezer hektáros területről 8 tonna/hektárt kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott. Napraforgóból 561 ezer hektárról - Magyarországon történelmi rekordnak számító 3 tonna/hektár feletti országos átlaghozam mellett - 1,7 millió tonnás termést takarítottak be. Szójából 60 ezer hektáros termőterületről 2,86 tonna/hektáros hozammal 170 ezer tonna termett.
A korábbi évekhez viszonyítva a betakarított terület nagysága a kukorica kivételével enyhén csökkent. Ugyanakkor a rendkívül kedvező hektáronkénti hozamoknak köszönhetően az összes termés mindhárom növényfajnál lényegesen – kukoricánál 7%-kal, napraforgónál 6%-kal, szójánál pedig közel 14%-kal – meghaladta az elmúlt öt év átlagteljesítményét.
A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.