OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 1. szerda
Ismertető


2019. november 14., csütörtök 16:18

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezeteének közleménye
    Budapest, 2019. november 14., csütörtök (OS) - Ösztönző feltételrendszert az idegen nyelvi oktatásban, méltó béreket az oktatásban!

    Az FDSZ Elnöksége egyetért a felsőoktatási bemeneti nyelvvizsga követelményének felfüggesztésével. Üdvözöljük, hogy az illetékes minisztérium érdemi érdekegyeztetést követően a bevezetés elhalasztásáról döntött. Véleményünk szerint–mint ahogy korábban jeleztük-az intézkedés rövidtávon is helyrehozhatatlan károkat okozott volna a felsőoktatás egésze, és ezen keresztül a munkaerőpiac számára. Az intézkedés egyáltalán nem volt tekintettel a társadalmi és regionális különbségekre, a különböző képzések eltérő igényeire.
Az idegen nyelvek tanulását és oktatását a felsőoktatás, a társadalom és a gazdaság szempontjából kiemelkedően fontosnak tartjuk, szorgalmazzuk egy hosszú távú, minden fél számára elfogadható intézkedési terv kidolgozását. Ennek fókuszába az idegen nyelv oktatásának minőségi javítását a közoktatásban, a feltételrendszer biztosítását, az esélyegyenlőség garantálását kell állítani. Egy bürokratikus intézkedéstől nem várhatjuk a magyar fiatalok nyelvi kompetenciájának megerősödését.
Nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület a magyar köz- és felsőoktatásban!
Az oktatás teljes vertikumában tarthatatlanul alacsonyak a bérek, és az utóbbi évek ad hoc jellegű intézkedései nyomán komoly bérfeszültség alakult ki, ami ellehetetleníti a minőségi munkát. Hangsúlyozzuk, hogy szükség van a közoktatással és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben a konzultáció és a párbeszéd megerősítésére!
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.