OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 11. szombat
Ismertető


2019. november 20., szerda 16:25

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. november 20., szerda (OS) -

    A nyilatkozat tehát a méréseknek megfelelően történt, a lakosságra nézve az erőmű területén, a technológiaivíz-tározónál keletkezett anyagok nem jelentettek veszélyt, a településeken pedig nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte. Mérések az erőmű területén is történtek, az eredmények alapján szükséges intézkedéseket a cég megtette.
A probléma kezelése érdekében az erőmű még november 12-én megkezdte a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt azonban pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltették. A katasztrófavédelem aznap már két, később több mobil laborral mérte a veszélyes anyagok koncentrációját. A méréseket Detk és másnap Visonta önkormányzati képviselői és érdeklődő települési lakosai a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették, vagyis minden olyan állítás valótlan, amely szerint nem kapták meg a szükséges tájékoztatást.
A katasztrófavédelem a kialakult helyzetben szakértők bevonásával vizsgálta a lehetséges kockázatokat, beleértve a tározóból történő leeresztést. Ennek eredményeként semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű higítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros hatás nem jelentkezik.
A katasztrófavédelmi mobil laborok jelenleg is folyamatosan végzik a méréseket, amelyet mindaddig folytatnak, ameddig az szükséges.

     Kiadó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.