OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2019. november 20., szerda 16:28

A Magyarországi Református Egyház közleménye
    Budapest, 2019. november 20., szerda (OS) - A szíriai örményeknek gyűjtenek a református diákok és pedagógusok

        A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatja a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap (KMROA) idei adománygyűjtése - erősítette meg a reformatus.hu kérdésére válaszolva Ábrám Tibor, a Generális Konvent elnökségének az Oktatási Alapért felelős tagja.  
     A Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak vezetőinek tanácskozó testülete 2019 novemberében bejelentette, hogy a KMROA idei adománygyűjtésének kiemelt célja a Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola támogatása. A gyűjtéshez idén magánszemélyek, más intézmények és szervezetek is csatlakozhatnak. A felhívásban arra kérnek mindenkit, hogy "figyelmünket és együttérző szeretetünket fordítsuk a Szíriai Örmény Református Egyház háborús körülmények és üldöztetések között végzett oktató-nevelő szolgálata felé" - erősítette meg a reformatus.hu kérdésére válaszolva Ábrám Tibor.
     A református oktatási intézmények határokon átívelő szolidaritási alapja idén tíz éves. Az alapgondolat az volt, hogy maguk a pedagógusok és a diákok támogassák rászoruló társaikat, ezzel is erősítve bennük az összetartozás és a szolidaritás érzését. Egy évtized alatt a református pedagógusok és diákjaik több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze. Ebből sikerült életben tartani az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumokat, szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát. Mindezért úgy adnak hálát az oktatási intézmények, hogy ezúttal közel-keleti testvéreink iskoláját támogatják.
     A nehéz helyzetben lévő libanoni és szíriai reformátusokkal 2016 óta áll közvetlen kapcsolatban a Magyarországi Református Egyház. 2017-ben és 2019-ben a Magyar Református Szeretetszolgálat már támogatta a háborús régióban élő gyerekek között végzett vasárnapi iskolai szolgálatukat, a Generális Konvent pedig a legszegényebb diákok ösztöndíjalapját egészítette ki saját forrásból. A maroknyi szíriai és libanoni református gyülekezet erején felüli, színvonalas oktatási rendszert tart fenn. Ugyanakkor segítenek a menekülttáborokban is, hogy a nyolc éve tartó háború miatt ne kelljen oktatás nélkül felnőnie egy teljes generációnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a megbékélésre is: keresztyén, muszlim, arab és kurd gyerekek egyaránt látogatják intézményeiket.
    
------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.