OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. január 11., szombat 12:11

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2020. január 11., szombat (OS) - A foglalkoztatással kapcsolatban is csúsztat a miniszterelnök -

    Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal büszkélkedett, hogy 30 éves csúcson van a foglalkoztatatás szintje. Ez azonban az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető. Az utóbbi hónapokban viszont a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani, aminek jelei már itthon is mutatkoznak: az autóiparban megjelent bizonytalanság miatt év végén alig indultak el a bértárgyalások, majd egy elbocsájtási hullám kezdődött.

A multiknál történő leépítéseken kívül a kormány arról sem beszél, hogy a gazdaság bizonyos területeinek és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti, aminek egyik oka, hogy a multik érdekében alacsonyan tartott bérek és a bizalom hiánya miatt százezrek mentek külföldre munkát vállalni.

Valójában nagyon komoly strukturális problémák vannak a gazdaságban, amit az is mutat, hogy a szegényebb megyékben nemhogy csökken, hanem nő a munkanélküliség. A munkaerő-hiány csökkentésére nem Ukrajnából kell munkásokat idehozni, hanem hazahívni a külföldi magyar munkavállalókat. Ehhez komplex intézkedések szükségesek. Nem elegendő csak a minimálbért emelni, nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, a helyi gazdasági döntéseket előtérbe helyező szakoktatásra és szakképzésre. Támogatni kell a mobilitást és a gyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését. Élhető környezet, biztonságos jövőt kell Magyarországon teremteni.

Schmuck Erzsébet
társelnök
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.