OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. január 17., péntek 09:36

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. január 17., péntek (OS) - Klímafordulat helyett

    Szó sincs a napelemadó, s az Európában példa nélküli,irracionális szélerőmű-tilalom eltörléséről,csak a paksi bővítéstől várják,hogy "két tiszta energiaforrás, a nap-és atomenergia együttes használatával 2030-ra a magyar áramtermelés 90százaléka szén-dioxid-mentes lehet".De az atomerőmű nem szén-dioxid-mentes:a nukleáris energia teljes életciklusra vetített karbonlábnyoma alig kisebb,mint a gázerőműveké,sokkal nagyobb, mint a szél-vagy naperőműveké.Míg a legdrágább atomerőmű 15 év,a nap-vagy szélerőmű egy éven belül termelésbe állítható.  
A semmittevés szinonimája:"Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 40százalékos csökkentése 2030-ig." Ez a leglassúbb tempó az EU-tagállamok között,hisz míg az EU 50-55 százalékot,a kormány a jövő 10 évre csak további 8százalék elérését tűzte ki."2030-ra energiafelhasználásunkban 21százalékra nő a megújuló energiaforrások részaránya."Ez a-14ről 21százalékra-növekedés sem sok,ezt a meglévő és az uniós forrásokból tervezett naperőmű-fejlesztések önmagukban is megoldják.A 21százalékos magyar zöldenergiahányad-céllal, ez az Unióban 32 százalék, csak sereghajtók lehetünk.
Hibás célokkal,alkalmatlan eszközökkel nem lehet leküzdeni a klímaválságot.A Párbeszéd szerint a napelemadó és a szélerőmű-tilalom azonnali eltörlése,az értelmetlen,drága paksi bővítés felülvizsgálata nélkül nincs klímafordulat.Ennek Magyarország további leszakadása, a jövő generációk életesélyeinek felélése a következménye.

Szabó Tímea frakcióvezető

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.