OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2020. január 29., szerda 16:35

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye
    Budapest, 2020. január 29., szerda (OS) - Fenntartjuk, hogy a KESMA médiabirodalmának létrejötte alkotmánysértő

    Közleményt adott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután a TASZ közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék döntésének értelmében jogsértő volt az a döntés, amellyel a hivatal engedélyezte a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonszerzését csaknem 476 sajtótermék kiadóiban. A GVH fenntartja, hogy nincs hatásköre eljárni az ügyben, ám új következtetésre jutott: most visszautasította a KESMA bejelentését. Mivel a hivatal magát a döntést még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre csak találgatni lehet, hogy az abban foglaltak jogszerűek-e.

Az ügy fontos a kormány számára is, amely rendeletben nyilvánította nemzetstratégiai jelentőségűvé az üzletet, most pedig közleményben sietett hangoztatni, hogy ezt a döntést a bíróság nem kifogásolta. Valójában nem is kifogásolhatta, hiszen nem is vizsgálta ebben az eljárásban, mert a formai ok már elegendő volt a GVH döntésének megsemmisítéséhez.

A TASZ és a Szabad Pécs fenntartja, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, így várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz fordulnak. "Számítottunk rá, hogy a GVH ismét úgy dönt, hogy nem járhat el a KESMA ügyében. A végső célunk az, hogy bebizonyosodjon: a KESMA-nak utat nyitó kormányrendelet alkotmánysértő. Újabb eljárást fogunk indítani, hogy erről is döntés születhessen" – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ poltikai szabadságjogi projektjének vezetője.
     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.