OS Országos Sajtószolgálat
2021. január 28. csütörtök
Ismertető


2020. február 13., csütörtök 14:05

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. február 13., csütörtök (OS) -

    A Holokauszt ismert borzalmainak tükrében azt állítani, hogy a náci Németország Várból kitörő katonái és magyar csatlósaik az egész európai civilizációt védelmezték és életüket áldozták az európai kultúra oltárán szembeköpése mindannak, ami a Harmadik Birodalom rémtetteiről Holokauszt néven ismerünk, amely emberek millióinak kegyetlen halálához vezetett. Ez felveti a Büntető Törvénykönyv nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása tényállását.
Ezen túl a cikk szellemisége, a szerző által képviselt kritikátlan emlékezetkultúra köszönőviszonyban sincs a magyar kultúr- és emlékezetpolitikával, a jelenleg érvényes hazai történelemszemlélettel, mely szerint Magyarország a náci megszállás miatt korlátozott szuverenitással rendelkezett és a második világháború egyik legszörnyűbb ostromának katonai és civil áldozatai emlékét gyalázza meg.  Azokét is, akiknek hősiességét méltatja.
Nem erősíti a hősi mítoszt az a tény sem, miszerint honvédek túlnyomó többsége elrejtőzött, esetleg életét mentve civil ruhába bújt, vagy Budapesten hadifogságba esett. Csupán elenyésző töredékük vállalta a kitörés kockázatát. A harc nélküli mészárlásban elesettek haláltusáját hősiességnek beállítani, spártai helytálláshoz hasonlítani felveti a kegyeletsértés fogalmi tényállását.
     Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.