OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. február 17., hétfő 16:30

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. február 17., hétfő (OS) - Megvédjük a fővárosi színházakat!

    A Fidesz által az Országgyűlésen rohamtempóval átvert színháztörvény-módosítás hatalmas felháborodást váltott ki a fővárosban. Tavaly egy sokezres tüntetés mutatta meg, hogy ebből nem kér Budapest. Egyetértünk a főpolgármesterrel, aki a tüntetésen azt mondta:  "Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük (...) Értjük a diktátum üzenetét és mi visszaüzenjük azt, hogy megvédjük a színházainkat (...) a szabad Budapest nem engedi, hogy elvegyék a szabadságát."

Az új törvény szerint március 1-jéig kell a fővárosnak és a kormánynak megegyeznie a színházak működtetéséről. A tárgyalásokon a kormány olyan megállapodást kíván áterőltetni, amely több budapesti színház működtetésének részleges, vagy teljes átadását jelentené az Orbán-kormánynak, a színházak további finanszírozásáért cserébe. Az így létrejövő “mi színházunk - ti színházatok" rendszert határozottan elutasítjuk. Minden színház a budapesti polgároké.

Elfogadhatatlan minden olyan terv, amely a fővárosi színházak működését akár csak részben is alárendeli az orbáni illiberális kultúrpolitikának. Nem támogatunk olyan javaslatot, amely a fővárosi színházak működtetésének szabadságát veszélyezteti, azt az Orbán-kormány kegyétől teszi függővé.

A fővárosi színházak nem eladók! A művészet szabadsága nem üzlet!

Gy. Németh Erzsébet
Fővárosi frakcióvezető, DK

Niedermüller Péter
A Fővárosi Közgyűlés színházakért felelős bizottságának elnöke
    
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.