2024. április 26. péntek

2020. április 4., szombat 09:07

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
    Budapest, 2020. április 4., szombat (OS) - Új finanszírozási szabályok az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében

A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el. Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg. A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd.
     Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően. Tehát, ha a konkrét betegellátás - a járványügyi helyzet miatt - nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket.
     Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók Kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.
     Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma