2024. április 27. szombat

2020. április 4., szombat 21:02

A Magyar Orvosi Kamara közleménye (1.rész)
    Budapest, 2020. április 4., szombat (OS) - A Magyar Orvosi Kamara közleménye az egészségügy frontvonalában dolgozóknak szánt egyszeri, bruttó 500.000 forintos juttatásról

A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500.000 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal.
A Magyar Orvosi Kamara ez év januárban mértéktartó javaslatot tett a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. Ez elegendő lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

Kiadó: Magyar Orvosi Kamara