OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2020. július 2., csütörtök 13:25

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OS) - Jeladó palackokkal kutatja a hulladék útját a PET Kupa - GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indított útjukra a PET Kupa. A Vásárosnaménynál elengedett négy palack a hulladékmonitoring programot segíti. A nyomkövető kutatásban a palackok GPS jelet vesznek és rádió jelet adnak le.  A Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják működésükkel azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon.

    A PET Kupa kalózai tavaly az M.V. Petényi hulladékgyűjtő hajó bevetésén engedtek el pár PET palackot bennük egyszerű, papírra írt üzenetekkel. Ez az egyedi azonosítóval ellátott pillepalack volt az első, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag szennyeződés egy éven belül akár folyamkilométerek százait meg tudja tenni. Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél, jelezve, hogy a duzzasztómű védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyamkilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett. A pontosabb adatok érdekében a PET Kupa szakemberei úgy döntöttek, hogy a modern technológiához folyamodnak. Az új jeladós palackok veszik a GPS műholdak jelét és rádión keresztül tudatják hollétüket a külvilággal. Az első jeladások szerint a  Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszon 3 palack elakadás nélkül, kiválóan úszott a Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot. https://petkupa.hu/hu_HU/jela
     Kiadó: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.