2024. április 26. péntek

2020. július 9., csütörtök 07:18

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2020. július 8., szerda (OS) - Az MKOE a köztársasági elnökhöz fordult!

Tisztelt Áder János köztársasági elnök úr,

A T/10856. számú elfogadott törvényjavaslat katázást (kisadózást) érintő, 2021-től hatályba lépő változásai kapcsán a következőket kérjük:

1.
A törvényjavaslatban a korábbi adóterhelést - vállalkozásnak történő teljesítés esetében - 40 százalékos adó sújtaná 2021-től közvetve, külföldi kifizetőnél pedig közvetlenül a kisadózó vállalkozást sújtva. Ez számításaink szerint akár az érintett egyéni vállalkozókat is hatszoros adóemeléssel fenyegeti. Miután sosem volt még magánszemélyeket érintően hatszoros adóemelés Magyarországon, ezért a törvényjavaslatot megfontolás céljából kérjük küldje vissza az Országgyűlés számára.

2.
Az elfogadott törvényjavaslat nem tesz eleget a jogalkotás követelményének, mert nem tisztázza, hogy a 40 százalékos adókulcs mire vetítendő. Rövid példával: egy cégnek számlázott évi 5 millió forint bevétel esetén a 40 százalékos adó 800 ezer forint, 2 millió forint lesz? Álláspontunk szerint a magyar nyelvtan szabályai szerint erre az elfogadott törvény nem ad választ és az jogértelmezéssel sem pótolható.

Az elfogadott törvényjavaslat szövege itt olvasható, https://www.parlament.hu/irom41/10856/10856-0023.pdf , a kisadózást érintő kéréseinket a 85.§ kapcsán tettük.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete