2024. május 9. csütörtök

2020. augusztus 4., kedd 15:49

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2020. augusztus 4., kedd (OS) - Az MSZP szolidáris a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóival és hallgatóival

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöki kinevezésével a Orbán-kormány tovább folytatta kultúrpolitikai térfoglalását. A CEU elüldözése, az MTA kutatóhálózatának leválasztása, az új NAT bevezetése és az INDEX elleni támadás után, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói többségének akaratával szemben olyan személyt állított e szervezet élére is, aki közismerten, elfogultan, egyoldalúan viszonyul a magyar színjátszáshoz, és aki újabban inkább politikus, sem mint művész.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kormányt nem a művészképzés modernizálásának, fejlesztésének szándéka vezérli, hanem pusztán az, hogy a jobboldal kulturális hegemóniája - melyet Orbán 2010. május 30-án, Kötcsén is meghirdetett - e téren is érvényesüljön.

Az MSZP teljes mértékben szolidáris a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóival és hallgatóival, s mindenkivel, aki számára fontos a független színház és filmművészet értékeinek megőrzése és további fejlődése. Amennyiben az MSZP a köztársaságpárti erők részeként 2022-ben kormányra kerül, vissza fogjuk állítani az egyetem korábbi státuszát biztosítva a szabad művészképzés feltételeit.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke