OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2020. szeptember 3., csütörtök 15:07

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 3., csütörtök (OS) - Új tanév – új kihívások – régi gondok!

    Egy évvel ezelőtt, amikor a felsőoktatás egésze az EMMI-től átkerült az ITM-hez, hangot adtunk annak a reményünknek, hogy ez az átalakulás nem az állam felsőoktatásból való további kivonulását és a felsőoktatási dolgozók szerzett jogainak csökkentését készíti elő. Sajnáljuk, hogy félelmünk jóslatként válik valósággá. Ismét elmaradt a széleskörű egyeztetés és a közös célok tisztázása, miközben számos felsőoktatási intézmény fenntartói modellváltása földindulásszerűen megtörtént. A kormányrendelet garantál ugyan egy 15%-os bértömegnövekedést a fenntartót váltó egyetemeknél, de az állami körben maradt intézményekben a dolgozók bérezésének jogszabályi alapjai változatlanok maradtak.
Nem, nem odázható tovább a felsőoktatásban a bérszínvonal jelentős emelése!
Igen, kulcsfontosságú az oktatói bértábla megalázóan alacsony garantált bérminimum-elemeinek jelentős emelése, és igen, elengedhetetlen az oktatás/kutatást támogató dolgozók körében felsőoktatási ágazati bértábla bevezetése a torz közalkalmazotti bértábla kiváltására. Kétségtelen, hogy válságos időkben nem könnyű forrásokat előteremteni, de itt a kormány évtizedes adósságáról van szó, és ha tovább halogatják a garantált bérek emelését, az az új kihívások miatt végleg ellehetetleníti a teljes felsőoktatást.
FDSZ Elnökség

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.