OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2020. október 9., péntek 16:52

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 9., péntek (OS) - Az OSZSZ levelet küldött a köztársasági elnöknek, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt

    Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ), amely a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömöríti, levelet írt Áder János köztársasági elnöknek. Az OSZSZ véleménye szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény Alaptörvény ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval. Azonban az Alaptörvény XII. cikkében szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek, és kollektív szerződést köthetnek. Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa.

Az OSZSZ - hasonlóan a többi érdekképviselethez-  mindössze három órát kapott, egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos törvény.


     Kiadó: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.