OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2020. október 21., szerda 12:09

A Nyugdíjasok Pártja 50+ közleménye
    Budapest, 2020. október 21., szerda (OS) - A nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is.

    A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is. Ha a fenntarthatóság és a megfelelőség között konfliktus van, akkor a megfelelőség mellett kell letenni a garast. A nyugdíjrendszer már ma nem megfelelő, mert nagyon sok embernek ad méltatlanul alacsony ellátást és nagyon kevés embernek méltatlanul sokat.
A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a megfelelőség pontosan kifejezi a morális követelményt: megfelelő a nyugdíjrendszer, ha felszámolja az időskori szegénységet, biztosítja a méltó időskor feltételeit.
Az azonnali kezelés egyik eszköze az alapnyugdíj bevezetése és a nyugdíjminimum felemelése.
Az alapnyugdíj mértéke pld. 40.000-Ft/hó, forrása az állami költségvetés. 65 év felett járna annak, aki magyar állampolgár és legalább negyven évi magyarországi lakhellyel rendelkezik, továbbá járna a rokkant nyugdíjasoknak is. 2,25 millió jogosulttal számolva ez mintegy 1.100 milliárd forint évente, az idei lecsökkent GDP kb. 2,3%-a. Erre épülne rá a "munkanyugdíj", amelyet változatlanul a befizetett járulékok és szolgálati idő alapján állapítanának meg, forrása tehát a járulékbefizetés. Itt is szükséges azonban a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum felemelése, 28.500-Ft-ról legalább 50.000-Ft-ra.
E két intézkedés együttes eredőjeként, nem lenne olyan 65 évesnél idősebb ember, akinek a járandósága 90.000 Ft alatt lenne.
     Kiadó: Nyugdíjasok Pártja 50+

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.