2024. április 24. szerda

2020. október 21., szerda 12:09

A Nyugdíjasok Pártja 50+ közleménye
    Budapest, 2020. október 21., szerda (OS) - A nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is.

A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is. Ha a fenntarthatóság és a megfelelőség között konfliktus van, akkor a megfelelőség mellett kell letenni a garast. A nyugdíjrendszer már ma nem megfelelő, mert nagyon sok embernek ad méltatlanul alacsony ellátást és nagyon kevés embernek méltatlanul sokat.
A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a megfelelőség pontosan kifejezi a morális követelményt: megfelelő a nyugdíjrendszer, ha felszámolja az időskori szegénységet, biztosítja a méltó időskor feltételeit.
Az azonnali kezelés egyik eszköze az alapnyugdíj bevezetése és a nyugdíjminimum felemelése.
Az alapnyugdíj mértéke pld. 40.000-Ft/hó, forrása az állami költségvetés. 65 év felett járna annak, aki magyar állampolgár és legalább negyven évi magyarországi lakhellyel rendelkezik, továbbá járna a rokkant nyugdíjasoknak is. 2,25 millió jogosulttal számolva ez mintegy 1.100 milliárd forint évente, az idei lecsökkent GDP kb. 2,3%-a. Erre épülne rá a "munkanyugdíj", amelyet változatlanul a befizetett járulékok és szolgálati idő alapján állapítanának meg, forrása tehát a járulékbefizetés. Itt is szükséges azonban a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum felemelése, 28.500-Ft-ról legalább 50.000-Ft-ra.
E két intézkedés együttes eredőjeként, nem lenne olyan 65 évesnél idősebb ember, akinek a járandósága 90.000 Ft alatt lenne.
     Kiadó: Nyugdíjasok Pártja 50+