OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. október 28., szerda 18:46

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 28., szerda (OS) - Közérdekű adatkérésemre válaszul  az EMMI megtagadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt megalapozó hatástanulmányok és döntés-előkészítő anyagok kiadását. Ez azt jelenti, hogy vagy titkolják az előkészítő anyagokat, vagy nincsenek is ilyenek, vagyis a sötétbe ugrik a kormány az egészségügyi ellátás teljes felforgatásával.

    Minden állampolgárnak joga van tudni, hogy az egészségügyi átalakítás milyen hatással lesz a betegellátásra, az egészségügyi ellátásához való hozzáférésre. Ezért közérdekű adatkéréssel fordultam a kormányhoz, a minisztérium pedig azzal tagadta meg a hatástanulmányok és döntés-előkészítő anyagok kiadását, hogy a "kért adatok további jövőbeli döntés megalapozását szolgálják" — holott a parlamenti szavazás mindenképpen döntésnek minősül. A titkolózás oka valószínűleg az, hogy a kormány az orvostársadalom számára is váratlan helyzetet szakmai előkészítés és a betegellátásra gyakorolt hatás vizsgálata nélkül hozta létre, kiszámíthatatlanná téve a törvény várható társadalmi hatásait. Jelenleg vizsgálom, hogy jogi úton hogyan tudunk érvényt szerezni a közérdeknek, az egészségügy és a biztonságos betegellátás ugyanis mindannyiunk közös ügye.

     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.