OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. október 29., csütörtök 10:16

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2020. október 29., csütörtök (OS) - Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól!

        Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól
     Miután korábban még a kérdésfelvetést is abszurdnak és hisztériakeltésnek minősítette a kormány, most benyújtották azt a törvényjavaslatot, ami az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát is elvenné. A szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre. Az LMP szerint nem státusz-megszüntetésekre és elbocsátásokra, hanem azonnali és érdemi, anyagi és erkölcsi megbecsülésre van szükség.
     Az ún. Palkovics-terv keretében már így is méltatlan támadások áldozatává vált az akadémiai kutatóhálózat, a mostani törvényjavaslattal pedig új frontot nyit a kormány a tudományos élet elleni háborújában. Pontosan tudjuk előre, hogy a törvényjavaslat vitájában a kormánypártok azt fogják képviselni, hogy a közalkalmazotti státusz megszüntetése béremelést jelent, de valójában egyáltalán nincs szó erről: hiszen ez sem a szakképzésben dolgozók, sem a kulturális dolgozók esetében nem történt meg.
     Éppen ezért nyújtott be az LMP a közalkalmazotti státusz kiemelt védelméről szóló határozati javaslatot, mert meggyőződésünk, hogy ezt a 200 éves magyar vívmányt meg kell védeni a kormánnyal szemben: az állam így is a legrosszabb munkáltató és a státuszt jelentő védettség leépítése csak rontani fog ezen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.