OS Országos Sajtószolgálat
2023. december 7. csütörtök
Ismertető


2020. november 11., szerda 14:08

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. november 11., szerda (OS) - Tisztázzuk, az energiaital barát vagy ellenség? 66531 emberen vizsgálták, megdöbbentő az eredmény!

        Az internetes hírözön világában egyre nehezebb olyan véleményekkel találkozni, amelyek egy adott témakörben egyaránt, tárgyilagosan veszik figyelembe a pro és kontra tényeket, így kialakítva egy teljesen valóságon alapuló megítélést. Hiába a tudományos megerősítések, a bulvárfaktor sokszor erősebb, és ez meglátszik az energiaitalok megítélésén is. Az Európai Bizottság felkérte az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testületét (NDA), hogy adjon tudományos szakvéleményt az energiaital egyik fő összetevőjének aggálymentes fogyasztásával kapcsolatban. Javaslatot kellett adniuk az egyszeri és az összes forrásból származó napi koffeinfogyasztás olyan mértékére, amely az egyes személyekre, valamint a személyek meghatározott célcsoportjára vonatkozóan nem támaszt egészségre ártalmas hatások miatt aggályt. A szakértői javaslat 66531 résztvevő adataira épül és megállapítja, hogy egy egészséges felnőtt esetében 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinadag, ami nagyjából 2 csésze presszókávéban, vagy 2 doboz (2x250ml) energiaitalban lévő koffein mennyiség, nem támaszt biztonsági aggályt. Ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffein fogyasztás esetén is, ami 5 csésze presszókávéban, vagy 5 doboz energiaitalban lévő koffein mennyisége.
     További részletek az EFSA honlapján olvashatók.

     Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.