2024. április 16. kedd

2020. november 20., péntek 13:33

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - A társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak, az értelmi fogyatékossággal élő embereknek a járványhelyzet során folytatott hétköznapi küzdelmeire, így a kötelező maszkviselési és távolságtartási szabályok alkalmazásának nehézségeire hívja fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos egyúttal üdvözli a legutóbbi, november 19-én kiadott kormányrendeletet, amely az autizmussal élő emberek számára lehetővé teszi az általános járványügyi védekezési szabályoktól való eltérést.

Általános tapasztalat, hogy a koronavírus-járvány fokozódása során, az elrendelt korlátozások következtében mindenki kényszerűen elszigetelődik, aki csak tudja, óvja magát és a másik embert. Az értelmi fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő emberek elszigetelődése különösen érzékeny kérdés a védekezés során.
A magyar ombudsmani intézmény csaknem 15 éves fogyatékosságügyi jogvédő és kutatómunkája majdnem egyidős a 2007-ben hatályba lépett Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ- egyezménnyel (CRPD). A mindenkori ombudsmanok szélesebb körben vizsgálták a fogyatékossággal élő emberek életét, és így az autizmus spektrumzavarral vagy az értelmi fogyatékossággal élők helyzetét is.
A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet az élet számos területén rendelte el orvosi, munkavédelmi, illetve textil- vagy más anyagból készült maszk az orrot és szájat folyamatosan elfedő módon történő viselését.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala