OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2020. november 20., péntek 13:33

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - A társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak, az értelmi fogyatékossággal élő embereknek a járványhelyzet során folytatott hétköznapi küzdelmeire, így a kötelező maszkviselési és távolságtartási szabályok alkalmazásának nehézségeire hívja fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos egyúttal üdvözli a legutóbbi, november 19-én kiadott kormányrendeletet, amely az autizmussal élő emberek számára lehetővé teszi az általános járványügyi védekezési szabályoktól való eltérést.

    Általános tapasztalat, hogy a koronavírus-járvány fokozódása során, az elrendelt korlátozások következtében mindenki kényszerűen elszigetelődik, aki csak tudja, óvja magát és a másik embert. Az értelmi fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő emberek elszigetelődése különösen érzékeny kérdés a védekezés során.
A magyar ombudsmani intézmény csaknem 15 éves fogyatékosságügyi jogvédő és kutatómunkája majdnem egyidős a 2007-ben hatályba lépett Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ- egyezménnyel (CRPD). A mindenkori ombudsmanok szélesebb körben vizsgálták a fogyatékossággal élő emberek életét, és így az autizmus spektrumzavarral vagy az értelmi fogyatékossággal élők helyzetét is.
A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet az élet számos területén rendelte el orvosi, munkavédelmi, illetve textil- vagy más anyagból készült maszk az orrot és szájat folyamatosan elfedő módon történő viselését.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.