OS Országos Sajtószolgálat
2024. február 24. szombat
Ismertető


2020. november 23., hétfő 14:37

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. november 23., hétfő (OS) -

    Az ilyen maszkok, szintén védenek a vírus ellen, nem kerülnek jelentősen többe, mint más drágább maszkok, de akár évekig használhatóak. Különösen alkalmasak lehetnek ápolók számára is, akik így főként a kisgyermekeket és a demens ápoltakat tudnák megkímélni az átlátszatlan maszkok okozta nyomasztó, szorongást, akár páni félelmet is kiváltani képes helyzetektől, amit a felismerhetetlen, és arcukkal érzelmet kimutatni képtelenné tett gondozók látványa okoz.

Elgondolkodtató, hogy a gondoskodó állam miért nem képes legalább fokozottan veszélyeztetett állampolgárai számára orvosi rendelvényre kiírhatóan, kedvezményes árú hozzáféréssel segíteni a számukra is megfelelő maszkok elérhetőségét.

Jellemző, hogy ma még igen sokan veszélyeztetik egészségüket, amikor hetekig, hónapokig olykor esetleg kimosva használnak egyszer használatos, négy óra folyamatos viselésre alkalmas sebészmaszkokat, vagy kérdéses hatékonyságú, házi gyártású textilmaszkot.

Az átlagembernél sokkal inkább szabálytisztelő, illetve a megszégyenítő leszállítástól és a büntetéstől sokkal jobban félő idősek a szigorítások óta sokkal kevésbé mernek az utazásban részt venni, sőt, már az utcákon is jóval kevesebb időst látni.
Az átgondolatlanul egyszerűsítő szabályozások, a korábban lehetséges mozgásmennyiség kényszerű korlátozásával az idősek további életesélyeit is komolyan veszélyeztetik. Ez akár az életigenlés teljes elvesztéséhez vezethet, az ezzel társuló, jól ismert következményekkel.

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.