2024. április 26. péntek

2020. november 24., kedd 16:42

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2020. november 24., kedd (OS) - Újabb pert nyertem az EMMI-vel szemben a kórházi ágykiürítések ügyében

Pert nyertem az EMMI-vel szemben, miután tavasszal megtagadták a 60 százalékos kórházi ágyfelszabadítások indokoltságát alátámasztó szakmai anyagok kiadását. A bírósági ítélet végrehajtására küldött válaszban ugyanakkor hiába kerestük ezeket az anyagokat. Az EMMI állítása szerint a kórházi ágykapacitások felmérése alapján döntöttek a 60 százalékos ágyfelszabadításról.
     Abszurd választ adott az EMMI arra az adatkérésemre, aminek megválaszolására bíróság kötelezte. Azt szerettem volna megtudni, hogy miért volt szükség tavasszal a kórházak 60 százalékos ágyfelszabadítását előíró miniszteri utasításra. Szakmai anyagok és járványügyi előrejelzések helyett viszont sok-sok táblázatot kaptam arról, hogy az egyes időpontokban mekkora volt a kórházak COVID-betegek ellátására képes, illetve nem képes ágykapacitása.
     Az EMMI az adatok mellett elismételte azt a képtelen állítást, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, mivel az ágyak 58 százaléka már a miniszteri utasítás pillanatában szabad volt. Amellett, hogy ez már csak azért sem igaz, mert nem országosan, hanem kórházanként kellett teljesíteni a 60 százalékot, a NEAK és most az EMMI táblázatai cáfolják a minisztérium állításait: rengeteg esetben 2 százalékot többszörösen meghaladó ágykiürítésre került sor, komplett kórházi osztályokat ürítettek ki, ráadásul húsvétkor.

Szél Bernadett

Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő