OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. december 23., szerda 14:44

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 23., szerda (OS) - Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt - A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

        Az új borjogi szabályozás és az ePincekönyv projekt együttesen teremtik meg annak lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó mintegy 50 ezer ember számára ténylegesen és jelentős mértékben csökkenhessenek az adminisztratív terhek. A törvény célja a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javítása. Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, amely egyrészt összeköti a már létező informatikai rendszereket, másrészt az elektronikus ügyintézés felületeként szolgál. Az ePincekönyv rendszer 2021. augusztus 1-jei indulását követően az ágazat ügyeinek intézése főszabály szerint elektronikusan történik, ugyanakkor ezt a kötelezettséget lépcsőzetesen vezetik be. A legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőség marad, nem pedig kötelezettség.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.