2024. április 26. péntek

2021. január 18., hétfő 11:31

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye
    Budapest, 2021. január 18., hétfő (OS) - Új tűzoltólaktanya épül Kecskeméten. A többfunkciós létesítmény építési munkálatai megkezdődtek, az épületegyüttes a város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága és katasztrófavédelmi kirendeltsége mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is helyet ad majd. A "Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kecskemét tűzoltóság" elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 azonosítószámú európai uniós projekt 5 milliárd 366 millió 618 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít arra, hogy a zöldmezős beruházás megvalósuljon.

A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt érje el a veszélyeztetett területeket. Az új laktanyában tíz szerállást alakítanak ki a készenléti járművek számára. Az emeleten irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak majd helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség helyiségeit az irodai szárnyban alakítják ki, ahol tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készül. Az akadálymentes épület mellett zöld terület és a legénység kiképzéséhez, gyakorlatozásához szükséges sportpályák is létesülnek. A napelemes rendszernek, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz az új épület. A beruházás Kecskemét és tizenöt település lakójának a biztonságát erősíti, várhatóan 2023 tavaszától.

Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság