OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. január 20., szerda 05:37

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. január 20., szerda (OS) - Kisebbségi jogok és EU

    Brüsszel rossz szolgálatot tett az EU népeinek azzal, hogy elutasította a nemzeti kisebbségek önálló alkotmányos jogállásának elismerésére irányuló polgári kezdeményezést. A Magyar Békekör kéri a brüsszeli bizottságot, vizsgálja felül döntését, nézzen szembe a valósággal, mert megkerülésével azoknak a kezére játszik, akik a problémát nem megoldani akarják, hanem kihasználni hatalmi céljaikra, idegengyűlölet szításával, emberek és nemzetek megosztásával, egymásra uszításával. Elfogadhatatlan, hogy az EU másodrendű állampolgároknak tekintse a kisebbségieket! A Minority SafePack kezdeményezés célja az volt, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem az európai uniós jog részévé, azaz kötelező erejűvé váljon. Azzal, hogy a Bizottság elutasította a jogos kezdeményezést, gyanúba keverte az egész közösséget az emberi jogok s a hozzájuk szorosan kapcsolódó kisebbségi jogok iránti elkötelezettségét illetően. Az EU minden tagállama ratifikálta az Európa Tanács 1994. évi Keretegyezményét a nemzeti kisebbségek védelméről, melyben az áll, hogy a felek kötelezik magukat a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek és a többséghez tartozók közötti egyenlőség előmozdítására. Az egyenjogúságot jogilag is kodifikálni kell, hogy a tagállamok ne értelmezhessék kényük-kedvük szerint! Hiszen a nemzeti, etnikai s vallási kisebbségek jogai számos tagállamban, köztük nyugat-európaiakban is, nemcsak sérülnek, hanem még tagadják is őket az egységes nemzetállamiság jegyében.
     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.