2024. április 26. péntek

2021. január 20., szerda 05:37

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. január 20., szerda (OS) - Kisebbségi jogok és EU

Brüsszel rossz szolgálatot tett az EU népeinek azzal, hogy elutasította a nemzeti kisebbségek önálló alkotmányos jogállásának elismerésére irányuló polgári kezdeményezést. A Magyar Békekör kéri a brüsszeli bizottságot, vizsgálja felül döntését, nézzen szembe a valósággal, mert megkerülésével azoknak a kezére játszik, akik a problémát nem megoldani akarják, hanem kihasználni hatalmi céljaikra, idegengyűlölet szításával, emberek és nemzetek megosztásával, egymásra uszításával. Elfogadhatatlan, hogy az EU másodrendű állampolgároknak tekintse a kisebbségieket! A Minority SafePack kezdeményezés célja az volt, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem az európai uniós jog részévé, azaz kötelező erejűvé váljon. Azzal, hogy a Bizottság elutasította a jogos kezdeményezést, gyanúba keverte az egész közösséget az emberi jogok s a hozzájuk szorosan kapcsolódó kisebbségi jogok iránti elkötelezettségét illetően. Az EU minden tagállama ratifikálta az Európa Tanács 1994. évi Keretegyezményét a nemzeti kisebbségek védelméről, melyben az áll, hogy a felek kötelezik magukat a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek és a többséghez tartozók közötti egyenlőség előmozdítására. Az egyenjogúságot jogilag is kodifikálni kell, hogy a tagállamok ne értelmezhessék kényük-kedvük szerint! Hiszen a nemzeti, etnikai s vallási kisebbségek jogai számos tagállamban, köztük nyugat-európaiakban is, nemcsak sérülnek, hanem még tagadják is őket az egységes nemzetállamiság jegyében.
     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület