2024. április 26. péntek

2021. január 26., kedd 16:55

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 26., kedd (OS) - HOLNAP ÉRKEZIK AZ EGYIK LEGHATÉKONYABB COVID-ELLENES HATÓANYAG ELSŐ SZÁLLÍTMÁNYA  A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a COVID-19 fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimab gyógyszert – ismertette legújabb videójában Kásler Miklós.

Üzenetében a miniszter elmondta: kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, és a legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.

A bamlanivimab egy COVID-19-ből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe. A  szer egyelőre nem törzskönyvezett, de veszélyhelyzeti alkalmazási engedéllyel rendelkezik – ismertette a tárcavezető.

A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban kiemelte: a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800,  március második felében pedig 1000 dózishoz juthatunk.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma