OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2021. február 10., szerda 11:36

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye
    Budapest, 2021. február 10., szerda (OS) - Hiteltelen államvezetés ne számítson közbizalomra! Az orosz vakcinának nincs hivatalos és vizsgálatokon alapuló alkalmazási előírása, és a vészhelyzeten kívüli időszakra is érvényes, végleges engedélye sem. Magyarországon 2021. február 8-ával megszűnt a veszélyhelyzet (csak járványügyi készültség áll fenn), tehát az orosz vakcina használatának jelenleg semmilyen érvényes jogalapja sincs, törvényesen még a kórházi oltópontokon sem alkalmazható. Nem igaz tehát a Kormány koronavírus kommunikációs felületén közölt hír, mely szerint a Szputnyik oltással "újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra".

    A Nemzeti Népegészségügyi Központnak nem biztosít hatáskört a Szervezeti és Működési Szabályzata – 18/2019. (VI. 6.) EMMI utasítás – arra, hogy pótolja az OGYÉI mindeddig nem véletlenül ki nem adott hatósági alkalmazási engedélyét. Ezt pedig nem helyettesítheti az sem, hogy "az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható."

Az oltóanyag alkalmazásának nem az a feltétele, hogy immunbiológiai szempontoknak is megfeleljen, hanem hogy törvényes alkalmazási engedélye is legyen.

Az NNK-t az országos tisztifőorvos vezeti, őt a szakminiszter Kásler Miklós nevezi ki, menti fel, de róla a világjárvány idején sem igen hallható, hogy fontos egészségügyi kérdésekkel foglalkozna. Akinek van ötlete, kit kell előbb felmenteni, vesse fel!

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.