2024. április 18. csütörtök

2021. február 10., szerda 11:36

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye
    Budapest, 2021. február 10., szerda (OS) - Hiteltelen államvezetés ne számítson közbizalomra! Az orosz vakcinának nincs hivatalos és vizsgálatokon alapuló alkalmazási előírása, és a vészhelyzeten kívüli időszakra is érvényes, végleges engedélye sem. Magyarországon 2021. február 8-ával megszűnt a veszélyhelyzet (csak járványügyi készültség áll fenn), tehát az orosz vakcina használatának jelenleg semmilyen érvényes jogalapja sincs, törvényesen még a kórházi oltópontokon sem alkalmazható. Nem igaz tehát a Kormány koronavírus kommunikációs felületén közölt hír, mely szerint a Szputnyik oltással "újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra".

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak nem biztosít hatáskört a Szervezeti és Működési Szabályzata – 18/2019. (VI. 6.) EMMI utasítás – arra, hogy pótolja az OGYÉI mindeddig nem véletlenül ki nem adott hatósági alkalmazási engedélyét. Ezt pedig nem helyettesítheti az sem, hogy "az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható."

Az oltóanyag alkalmazásának nem az a feltétele, hogy immunbiológiai szempontoknak is megfeleljen, hanem hogy törvényes alkalmazási engedélye is legyen.

Az NNK-t az országos tisztifőorvos vezeti, őt a szakminiszter Kásler Miklós nevezi ki, menti fel, de róla a világjárvány idején sem igen hallható, hogy fontos egészségügyi kérdésekkel foglalkozna. Akinek van ötlete, kit kell előbb felmenteni, vesse fel!

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége