2024. április 20. szombat

2021. február 27., szombat 20:02

A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. február 27., szombat (OS) - Egyre gyorsabb és biztonságosabb az örökbefogadás. Megjelent az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet. Az örökbefogadásra váró gyermekek érdeke, hogy mihamarabb szerető, gondoskodó családra leljenek, így elsődleges cél, hogy biztonságos környezetet kínáló szülők gondoskodása mellett nőhessenek fel azok, akiket örökbe fogadhatónak nyilvánítottak, illetve minél gyorsabban nyilvánítsák örökbe fogadhatóvá azokat a gyerekeket, akiket vér szerinti szüleik nem kívánnak felnevelni. Ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására.

Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe. A módosítások minden esetben az örökbefogadásra váró gyermekek érdekeire összpontosítanak, hiszen az örökbefogadás során a gyermekvédelem a gyermeknek keresi a megfelelő szülőt, az ő érdekeit szem előtt tartva. Az örökbefogadási vizsgálat során orvosi, pszichikai alkalmasságot vizsgálnak, továbbá környezettanulmányt is végeznek a szakemberek. Tanulmányozzák az örökbe fogadni szándékozók motivációját, a család élethelyzetét, nézik az életkort és személyiséget, a gyermek nevelésével kapcsolatos elképzeléseit.

Kiadó: Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter