2024. április 26. péntek

2021. április 9., péntek 16:46

A Jövő Mobilitása Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 9., péntek (OS) - Elektromos járművek piackutatás és 2020. évi elektromos töltés elemzés A Jövő Mobilitása Szövetség a fenntartható közlekedési megoldások és modellek bemutatásán, népszerűsítésén és fejlesztésén dolgozik.Elektromos járművek témakörben egy átfogó piackutatást indított, melyben 704 fő vett részt, továbbá elemezte a 2020. évi elektromos töltőhálózati adatokat is, amit egy infografikában foglalt össze. A kutatásból kiderült, hogy 41 millió kilométer megtételére elegendő áramot vételezett a hazai töltőhálózaton a 12.597 elektromos autó tulajdonos.

Az elektromos meghajtású járművekkel 77%-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás, így összesen 5,1 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenést sikerült elérni a nyilvános töltőhálózaton vételezett elektromos töltéseknek köszönhetően. Fontos kiemelni, hogy az otthon töltött elektromos autók nagy része éjszaka vagy napenergiával kerül feltöltésre, így az elektromos járművek használatával a fenntarthatóság és a környezet védelme biztosítható.

A válaszadók 69%-a már vezetett elektromos járművet és az elektromos autózással kapcsolatos élményeiket az 5-ös skálán 4,6-ra értékelték, ami kiemelten jó. A válaszadók 41%-ának a következő autója biztosan elektromos lesz, 30%-ra reméli, hogy az lesz és csupán 15%, aki még bizonytalan.

Az elektromos járműveket vezetési élmény szempontjából 70% kiemelten jónak, 23% jónak minősítették.

Kiadó: Jövő Mobilitása Szövetség