OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. április 12., hétfő 08:51

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 12., hétfő (OS) - Nem segít a tárgyi adomány a civileknek a járvány alatt. A pandémia rávilágított, hogy a tartós támogatás jelenti a szervezeteknek a túlélést, nem a tárgyi adományok. Nehéz elérni az adományozókat és kevesebb az önkéntes segítség is.

    2021. február hónapjában az SOS Gyermekfalvak online felmérést végzett az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) tagjai körében annak kapcsán, hogyan befolyásolja a COVID járvány az adománygyűjtési, adományozási szokásokat. Az ASZÖT-höz csatlakozó civil szervezetek, mint etikus adománygyűjtő szervezetek az adománygyűjtést egy szigorú Etikai Kódex alapján folytatják, melynek fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság.
A kérdőívet az etikus adománygyűjtő szervezetek közel fele, 29 szervezet töltötte ki.

A járvány a szervezetek 70 százalékánál okozott valamilyen nehézséget az adománygyűjtés során. A legnagyobb problémát az jelenti számukra, hogy a személyes találkozók és rendezvények hiányában nehezebb elérniük a potenciális támogatókat.

Megoszlanak viszont a vélemények arról, hogy a COVID járvány mennyire befolyásolta az adakozási kedvet. A megkérdezett szervezetek 40 százaléka szerint több, míg 35 százaléka szerint kevesebb pénzbeli adomány érkezett a járvány kezdete óta. Majdnem minden második szervezet jelezte ugyanakkor, hogy kevesebb az önkéntes munka felajánlás, ami számos többletmunkát és költséget ró a civilekre.

     Kiadó: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.