2024. április 26. péntek

2021. április 15., csütörtök 16:09

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. április 15., csütörtök (OS) - Beadványom nyomán az Alkotmánybíróság kimondta: nem lehet automatikusan akár 90 napig visszatartani a közérdekű adatokat!

Bár az AB szerint nem alkotmányellenes a szabályozás, annak alkalmazása az – már ha az adatkezelő nem ad részletes indoklást, és nem mutatja be konkrétan, mely közfeladata ellátása kerülne veszélybe a válasszal. Az AB szerint "a valószínűsítés nem jelenthet pusztán általános hivatkozást a járványra, hanem az esetlegesen ellátatlanul maradó közfeladatot ténylegesen nevesíteni kell." Csak remélni tudom, hogy az állami szerveknek ezek után lesz "jobb szövegük", és  véget vetnek az adatkérések parttalan és alaptörvény-ellenes hosszabbítgatásának.

Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő