OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. április 17., szombat 10:51

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. április 17., szombat (OS) - Április 18-a Rózsa Miklós emléknapja

        1907. április 18-án született a háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerző, Rózsa Miklós, a "filmzene királya". A Ben Hur, A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Julius Ceasar, az El Cid, a Királyok királya és számtalan más nagysikerű film zenéjének szerzője. A Magyar Hollywood Tanács születésének napját már 2019-ben Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánította.
     A Budapesten született filmzene ikon a Nógrád megyei Nagylócon nőtt fel, ahol emléktábla jelzi nagyságát. A Magyar Hollywood Tanács és Nagylóc Önkormányzata koszorúzási ünnepséggel hajtotta meg fejét a nagy zeneszerző előtt.
     Bokor Balázs, a Tanács elnöke elmondta: Rózsa Nagylócón ismerkedett meg a palóc népzenével, népdalokkal, a cigány muzsikával, melyek a későbbiekben is gyakran megihlették, és meghatározó volt zenei pályafutása során. Több, mint 100 filmzenéje mellett soha nem szűnő lelkesedéssel maradt meg a hangverseny muzsika elkötelezett hívének. Ezt nevezte ő mindvégig “kettős élet"-ének, ami egyik Oscar-díjas filmjének címe is. A Tanács úgy véli, hogy Rózsa magyarországi ismertsége még mindig nem olyan nagy, mint amit megérdemelne.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.