2024. április 26. péntek

2021. május 16., vasárnap 13:04

A Magyar Orvosi Kamara közleménye (4. rész)
    Budapest, 2021. május 16., vasárnap (OS) - A Magyar Orvosi Kamara elnökségének közleménye az EMMI által a Szakmai Kollégiumnak adott tervezési rohamfeladatról - Az egészségügyi rendszer szerkezetének és működésének átalakítása csak abban az esetben lehet sikeres, ha előkészítése megfelelő szakmai és társadalmi konszenzuson alapul, és biztosítja a végrehajtásához szükséges egészségügyi dolgozók pályán maradását.

-    A területi hozzáférési egyenlőtlenségek kiegyenlítése, az igazságos hozzáférés javítása;
-    Tiszta, egyértelmű betegutak kialakítása;
-    Az ellátórendszer adaptivitásának, szerkezeti rugalmasságának javítása.
A változások előkészítésénél figyelembe kell venni az ellátást nyújtó egészségügyi dolgozók lelki – mentális állapotát, a jogviszony törvény még elvarratlan szálai miatti feszültségeket.  Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is.
Az egészségügyi rendszer szerkezetének és működésének átalakítása nem halasztható, a Magyar Orvosi Kamara vezetése által is támogatott feladat. De ez csak abban az esetben lehet sikeres, ha előkészítése megfelelő szakmai és társadalmi  konszenzuson alapul, és biztosítja a végrehajtásához szükséges egészségügyi dolgozók pályán maradását.

Kiadó: Magyar Orvosi Kamara