2024. október 22. kedd

2021. május 26., szerda 11:05

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2021. május 26., szerda (OS) - Megdöbbentő tények a koffeinbevitelről

Sokan emlékszünk még "a tej élet, erő egészség" szlogenre, amit évtizedeken keresztül skandáltunk. Ma bizonyára a mondat végére sem érnénk és azonnal ránk ugrana valaki, aki szerint a tej méreg. Így van ez napjaink egyik legnépszerűbb funkcionális italával, az energiaitalokkal kapcsolatban is. Pro és kontra olvashatunk a fogyasztásukról szubjektív véleményeket, amelyek csak arra alkalmasak, hogy bezavarjanak.

A különböző vitaminok és a víz mellett az energiaitalok fő összetevője a szénhidrát, ami energiát biztosít és a koffein, ami éberséget ad. Ami a gőzmozdonynak a szén, a sportkocsinak a benzin, az a szervezetünknek a szénhidrát. Az energiaitalok szénhidráttartalmát a gyártók általánosságban (26 gramm/doboz (250 ml)) tartományra állítják be. A másik fő összetevő a koffein, amivel kapcsolatban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 66531 emberen végzett kutatása megállapította, hogy egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinmennyiséget, és ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffeinmennyiségre is.
Ez nagyjából 2 doboz (2x250 ml), illetve 5 doboz (5x250 ml) energiaitalban lévő koffeinmennyiségnek felel meg.

Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.