OS Országos Sajtószolgálat
2024. október 22. kedd
Ismertető


2021. május 26., szerda 11:05

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2021. május 26., szerda (OS) - Megdöbbentő tények a koffeinbevitelről

    Sokan emlékszünk még "a tej élet, erő egészség" szlogenre, amit évtizedeken keresztül skandáltunk. Ma bizonyára a mondat végére sem érnénk és azonnal ránk ugrana valaki, aki szerint a tej méreg. Így van ez napjaink egyik legnépszerűbb funkcionális italával, az energiaitalokkal kapcsolatban is. Pro és kontra olvashatunk a fogyasztásukról szubjektív véleményeket, amelyek csak arra alkalmasak, hogy bezavarjanak.

A különböző vitaminok és a víz mellett az energiaitalok fő összetevője a szénhidrát, ami energiát biztosít és a koffein, ami éberséget ad. Ami a gőzmozdonynak a szén, a sportkocsinak a benzin, az a szervezetünknek a szénhidrát. Az energiaitalok szénhidráttartalmát a gyártók általánosságban (26 gramm/doboz (250 ml)) tartományra állítják be. A másik fő összetevő a koffein, amivel kapcsolatban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 66531 emberen végzett kutatása megállapította, hogy egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinmennyiséget, és ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffeinmennyiségre is.
Ez nagyjából 2 doboz (2x250 ml), illetve 5 doboz (5x250 ml) energiaitalban lévő koffeinmennyiségnek felel meg.

     Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.