2024. április 23. kedd

2021. október 13., szerda 09:05

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2021. október 13., szerda (OS) - A vizuális kultúra mindenkié! – érzékletes leírások látássérülteknek – "A vizuális kultúra mindenkié!" projektben, az AKKU Egyesülettel közösen immár harmadik éve szervezünk akadálymentes színházi előadást, narrációs klubfoglalkozásokat, és jelentetjük meg online felületeinken különleges képzőművészeti alkotások, festmények, szobrok, középületek leírását, narrációját. Célunk az volt, hogy minél több látássérültnek tudjunk felejthetetlen élményt adni képzett audionarrátorok segítségével – mondta Fodor Ágnes elnök a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) projektzáró eseményén, melyről szeptember 29-én jelent meg videó-összeállítás a VGYKE hivatalos Youtube-csatornáján.

Megszólal a filmben az AKKU Egyesület munkatársa, Petneházy Emőke is, akitől megtudjuk, hogy négy kerületi látássérült klubban tartott előadásokat, illetve bemutatókat az audionarrációról és narrált alkotásokról, plusz egy színházi előadást is végigkísért audionarrátorként. Na de mit is csinál egy audionarrátor? Megfelelő képzés után érzékletesen és szép magyarsággal elmondja, mit lehet látni az adott vizuális információn vagy mit jelent egy-egy hangeffektus feltűnése. Ha nem szóban, hanem írásban közöl, akkor narrál. Ötven narráció készült ebben a projektben, mindegyiket Somogyi-Rohonczy Zsófia művészettörténész írta. Szabadtéri programokra és kézműves foglalkozásokra is sor került többszáz látássérült részvételével. Támogatók voltak: NSZI és EMMI. VGYKE Sajtóiroda

Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)