OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2021. október 22., péntek 07:07

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - "Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulójáról" október 20-án

        Moderátorként prof. Kroó Norbert, a KEP alelnöke megemlékezett azokról az 56’-os történésekről, amelyeknek mint egyetemi hallgató volt tanúja.
     Prof. Marinovich Endre, a KEP Társelnöke "1956 élő emléke" címmel tartott előadást, az 56-tal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről és személyes élményeiről a forradalmi napok gimnáziumi diáktársaival közösen átélt eseményeiről, a diákmegmozdulásról, az akkori hazai és közép-európai történelmi körülményekről, külföldi vélekedésekről (pl. Albert Camus) és nyugati tiltakozásokról.
     Dr. Marossy Endre, a KEP 56-os Dialógus Bizottsága társelnöke fotóbemutatóval illusztrálta "Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseinek, áldozatainak és csendben szenvedőinek az emlékezete" című előadását, név szerint emelve ki hősi életeket a diákmegmozdulások szereplői, a honvédek, hősi halottak és a civilek köréből, emléket állítva fiatal- és gyerekáldozatoknak, asszonysorsoknak.
     Dr. Rácz János Phd, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa "1956 hatvanöt évvel ezelőtti üzenet a magyar ifjúságnak" címmel fogalmazta meg gondolatait. 1943-ig pergette vissza az eseményeket, arra keresve a választ, hogy "Mikor kezdődik az 1956-os forradalom története?". Rámutatott arra a paradoxonra, hogy éppen azok a fiatal generációk, iparban dolgozók, munkások emelkednek ki az áldozatok statisztikájából, amely rétegekre szeretett volna a rendszer támaszkodni.

     Kiadó: Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.