2024. április 25. csütörtök

2021. október 22., péntek 07:07

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - "Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulójáról" október 20-án

Moderátorként prof. Kroó Norbert, a KEP alelnöke megemlékezett azokról az 56’-os történésekről, amelyeknek mint egyetemi hallgató volt tanúja.
     Prof. Marinovich Endre, a KEP Társelnöke "1956 élő emléke" címmel tartott előadást, az 56-tal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről és személyes élményeiről a forradalmi napok gimnáziumi diáktársaival közösen átélt eseményeiről, a diákmegmozdulásról, az akkori hazai és közép-európai történelmi körülményekről, külföldi vélekedésekről (pl. Albert Camus) és nyugati tiltakozásokról.
     Dr. Marossy Endre, a KEP 56-os Dialógus Bizottsága társelnöke fotóbemutatóval illusztrálta "Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseinek, áldozatainak és csendben szenvedőinek az emlékezete" című előadását, név szerint emelve ki hősi életeket a diákmegmozdulások szereplői, a honvédek, hősi halottak és a civilek köréből, emléket állítva fiatal- és gyerekáldozatoknak, asszonysorsoknak.
     Dr. Rácz János Phd, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa "1956 hatvanöt évvel ezelőtti üzenet a magyar ifjúságnak" címmel fogalmazta meg gondolatait. 1943-ig pergette vissza az eseményeket, arra keresve a választ, hogy "Mikor kezdődik az 1956-os forradalom története?". Rámutatott arra a paradoxonra, hogy éppen azok a fiatal generációk, iparban dolgozók, munkások emelkednek ki az áldozatok statisztikájából, amely rétegekre szeretett volna a rendszer támaszkodni.

Kiadó: Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület