OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. október 22., péntek 20:53

A FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - Kiállunk a nemzeti alkotmányos intézményekért

    Különös aggodalomra ad okot, hogy az Európai Parlament egy nemzeti alkotmánybíróság illegitimnek minősítésével nemcsak az adott tagország szuverenitását, hanem az uniós jogrend autonómiáját is aláássa. Az európai jogközösség a tagállamok jogrendszereiből, és egy, a tagállamok által életre hívott közös, de a tagállamok jogától függetlenül érvényesülő jogrendszerből áll. E jogrendszerek közötti esetleges összeütközések feloldására kizárólag a kölcsönös, és egymás hatáskörének tiszteletén alapuló bírósági párbeszéd szolgálhat. Az integrációért viselt felelősség azt követeli meg, hogy a bíróságok egymást meghallgassák, és még akkor is tekintettel legyenek egymás érveire, ha azok eltérőek. Az Európai Parlament állásfoglalása ezt a bíróságok közötti párbeszédet, végső soron pedig az uniós jog autonómiáját, a Szerződések épségét, valamint az abban biztosított intézményi egyensúlyt roncsolja. A Fidesz európai parlamenti delegációja a beavatkozást a leghatározottabban elítéli és elutasítja.
     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.