OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. október 22., péntek 20:53

A FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - Kiállunk a nemzeti alkotmányos intézményekért

    Háttér: A lengyel Alkotmánybíróság az október elején meghozott döntésében úgy határozott, hogy az Európai Unióról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek teljes összhangban a lengyel alkotmánnyal. A taláros testület döntését az európai intézmények heves kritikával illették. Az Európai Parlament plenáris ülése 2021. október 21-én a lengyel Alkotmánybíróság 2021. október 7-ei (K/21. sz. ügy) döntésének apropóján állásfoglalást fogadott el a "a lengyelországi jogállamisági válságról és az uniós jog elsőbbségéről", amelyben a lengyel Alkotmánybíróságot "illegitimnek", "jogi legitimitásnak és függetlenségnek" híján lévőnek, valamint a lengyel alkotmány értelmezésére nem jogosult testületnek titulálja, melynek hivatkozott döntése aláássa az uniós jog elsőbbségét. Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki a kapcsolódó vita során hangsúlyozta, hogy az Unióra átruházott hatáskörök csak az alkotmánynál alacsonyabb jogi normákra vonatkoznak, hiszen a hatáskörök átruházása nem sértheti a lengyel alkotmányt. Rámutatott, hogy a lengyel Alkotmánybíróság döntése szerint a Szerződések hivatkozott cikkeinek pusztán egy bizonyos értelmezése ellentétes a lengyel alkotmánnyal.
     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.