2024. április 26. péntek

2021. október 22., péntek 20:53

A FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2021. október 22., péntek (OS) - Kiállunk a nemzeti alkotmányos intézményekért

Háttér: A lengyel Alkotmánybíróság az október elején meghozott döntésében úgy határozott, hogy az Európai Unióról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek teljes összhangban a lengyel alkotmánnyal. A taláros testület döntését az európai intézmények heves kritikával illették. Az Európai Parlament plenáris ülése 2021. október 21-én a lengyel Alkotmánybíróság 2021. október 7-ei (K/21. sz. ügy) döntésének apropóján állásfoglalást fogadott el a "a lengyelországi jogállamisági válságról és az uniós jog elsőbbségéről", amelyben a lengyel Alkotmánybíróságot "illegitimnek", "jogi legitimitásnak és függetlenségnek" híján lévőnek, valamint a lengyel alkotmány értelmezésére nem jogosult testületnek titulálja, melynek hivatkozott döntése aláássa az uniós jog elsőbbségét. Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki a kapcsolódó vita során hangsúlyozta, hogy az Unióra átruházott hatáskörök csak az alkotmánynál alacsonyabb jogi normákra vonatkoznak, hiszen a hatáskörök átruházása nem sértheti a lengyel alkotmányt. Rámutatott, hogy a lengyel Alkotmánybíróság döntése szerint a Szerződések hivatkozott cikkeinek pusztán egy bizonyos értelmezése ellentétes a lengyel alkotmánnyal.
     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja