OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2021. november 11., csütörtök 07:08

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye
    Budapest, 2021. november 11., csütörtök (OS) - Tradíció és innováció: "helyükre kerültek" a gyalogos turistajelzések

    A turistajelzések különleges helyet foglalnak el a magyar természetjárás történelmében, 1929 óta létezik az a logikus jelzésrendszer, amit a mai napig is láthatunk az erdei útvonalak mentén álló fákon.
Az MTSz és jogelődjei a kezdetektől részt vettek a turistautak felfestésben, karbantartásában és új utak kijelölésében is. Az MTSz hisz abban, hogy a több mint 90 éve működő és fejlődő, generációkat kiszolgáló egységes jelzésrendszerrel jelölt turistaút hálózatunk fontos nemzeti kincsünk, egyedi örökségünk. Megóvása és fenntartása minden természetkedvelő honfitársunk közös felelőssége.
A turistajelzések jelentősége abban is rejlik, hogy jól látható módon jelölik a turistautat, ezzel biztonságos haladást és erdőjárást tesznek lehetővé minden gyalogos természetjáró számára.
E cél érdekében az MTSz és az MTSz Turistaút Szakbizottsága a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködve készítette el a megújult MSZ 20587:2021 számú szabványt, amely 2021. november 1-én lépett hatályba. Kizárólag a szabványban szereplő jelzéseket tekintjük turistajelzéseknek Magyarországon, minden más jel, ami a fákon olvasható tematikus vagy sportcélú útjelzés.
A szabvány egy műszaki dokumentum, ám annak tartalma és üzenete minden természetjáró számára fontos. Ezért az MTSz a közeljövőben a nagyközönség számára is érthető módon, több felületén is bemutatja majd a hazai turistajelzések rendszerét és jelentését.

     Kiadó: Magyar Természetjáró Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.